Handtuingereedschap

Ziektes en parasieten bestrijden


Helaas komen ziektes en parasieten ook voor in de meeste tuinen. Hoe eerder er wordt gereageerd, des te sneller zijn ze te bestrijden. Controleer daarom regelmatig de toestand van de planten in de tuin.
Zodra in het voorjaar de temperatuur omhoog gaat is het tijd om regelmatig te controleren op ziektes en parasieten.

Schildluis en Bladluis

Een vervelende luis is de schildluis. Deze platte, bruine luizen zitten vaak aan de onderkant van bladeren. Om deze luizen te verwijderen, kan een watje gedrenkt in (ontsmettings)alcohol te gebruikt worden. Wrijf hiermee de schildluizen in. Na een tiental seconden kunnen de schildluizen makkelijk van het blad worden gewreven. Tip: Doe wel handschoenen aan.
Op jonge scheuten kan bijvoorbeeld bladluis zitten. Deze zijn gelukkig makkelijk te bestrijden door bijvoorbeeld lieveheersbeestjes te kopen en deze los te laten. Lieveheersbeestjes eten namelijk bladluizen.

Mierenhoop verwijderen

Zijn er erg veel bladluizen, dan is de kans ook groot dat er een mierenhoop in de buurt is. De mieren eten graag de honingdauw die bladluizen uitscheiden. Staat er een plant tegen de mierenhoop aan, dan is de kans groot dat deze plant dood gaat. De enige oplossing hiervoor is de mierenhoop in zijn geheel verwijderen, ook de gangen die onder de grond zijn gemaakt.

Onkruid

Onkruid is een prima plek voor larven en virussen. Zodra het weer warmer wordt, komen deze naar voren.

Perenroest

Bij een perenboom kan perenroes voorkomen. Vaak is dit het geval als er een jeneverbes in de buurt van de perenboom staat.

Ziektes en parasieten voorkomen

Het beste is natuurlijk om ziektes en parasieten te voorkomen. Maak gebruikte potten en platenbakken goed schoon, voordat er nieuwe planten en/of bloemen in komen. Plant muurbloem / steenraket ('erysimum'), deze twee jarige plant trekt bijen, vlinders, zweefvliegen en goudoogjes aan. Deze laatste twee lusten graag parasieten.
Rupsen kunnen het best met de hand worden verwijderd. Geen leuk klusje, maar het is natuurlijk voor een goed doel.
Slakken eten graag gaten in bladeren van planten. Tegen slakken kan je slakken korrels strooien rondom de planten. Een andere oplossing is om een pakje gezoet water of bier in de grond te graven. De slakken komen hierop af om te drinken.