Handtuingereedschap

Tomaten kweken


Tomaten zijn lekker en gezond. En natuurlijk kan je zelf ook goed tomaten kweken. Kleine tomaten kunnen tot ongeveer half juni worden gezaaid. Grotere tomaten dienen voor half mei te worden gezaaid (later kan,maar door de kortere rijptijd zal de opbrengst minder zijn).

Wanneer beginnen met tomaten kweken?

Zaaien kan vanaf eind maart / begin april tot half mei in de vensterbank.
Naar buiten vanaf eind mei / begin juni
Oogsten: augustus/september afhankelijk van het aantal uren zon

Stappenplan

Strooi het zaad uit over de potgrond in een kweekbakje en bedek de zaadjes met ongeveer 1 cm potgrond.
Zodra de eerste blaadjes aan de stengels komen, kunnen de planten worden verspeend. Zet de strekste/grootste zaailingen als eerste in een grotere pot. Als het weer wat zachter wordt kunnen de zaailingen al direct in de volle zon gezet worden.
Zorg voor goede bemesting. Bij voorkeur met kalium en/of perliet, voor stevigere en sappiger tomaten.

Als zaaien teveel werk is, kunnen er ook direct (kleine) tomaten planten gekocht worden.

Na 8 tot 10 weken kunnen de planten buiten of in een kas in de volle grond worden gezet. Zorg hier ook weer voor de juiste bemesting. Een paar dagen voor de planten naar buiten gaan, dienen deze afgehard te worden. Zet de planten iets koeler en geef minder water. Hierdoor wordt de groei geremd en 'wennen' de planten alvast aan die iets koudere buitentemperatuur.

Sommige tomaten struiken worden erg groot (tot 50cm hoog en 1 mtr doorsnee), zorg altijd voor goede ondersteuning van de plant. Iedere plant krijgt ongeveer 5 trossen met 5-6 tomaten.

Tomatenplant dieven

Wilt u mooie tomaten kweken, haal dan regelmatig, bij mooi weer zelfs wekelijks, de dieven uit de plant. De dieven van een tomatenplant, ook wel okselscheuten genoemd, bevinden zich langs de stengel en de zijscheuten. Worden de dieven niet regelmatig verwijderd dan wordt de plant te dicht van binnen en zal hierdoor licht ontrekken aan de tomaten, die hierdoor kleiner blijven. Haal de dieven altijd met de handen weg. Gebruik van een mesje kan schade aan de plant veroorzaken die hierdoor gevoeliger wordt voor ziektes.

Water geven

Geef de planten regelmatig water. Hoe meer en regelmatiger de planten water krijgen, des te groter en mooier worden de tomaten. Zodra de tomaten rood worden, hebben de planten minder water nodig. Krijgen ze dan nog teveel water dan zullen de tomaten open barsten.