Er bestaan ruim 2500 verschillende soorten mos. Geen wonder dat het een ongelijke strijd lijkt om het gazon dan mosvrij te houden. Het groene mos woekert langzaam door het gazontapijt heen en zorgt voor veel kopzorgen bij de tuinliefhebber.
Mos groeit het liefst op een iets zurige ondergrond, die slecht water doorlaat. Daarnaast groeit het ook beter als er maairesten tussen het gras liggen. Om er dus voor te zorgen dat mos niet direct weer terug komt, nadat het is bestreden, moeten deze oorzaken ook aangepakt worden.
Om de zuurtegraad omhoog te krijgen kan er kalk (Calciumcarbonaar) worden gestrooid. Het strooien van kalk dient bij voorkeur in de herfst, winter of het voorjaar te gebeuren.
Daarnaast is het goed voor het grastapijt om regelmatig (kunst)mest bij te strooien.
Dit zijn voorbeelden om mos te voorkomen. Mocht er toch al mos in het grastapijt aanwezig zijn dan kan deze worden verwijderd door te verticuteren. Het verticuteren zorgt ervoor dat het mos wordt verwijderd en dat de vilt laag onder het gras niet te dik wordt. Verticturen kan het best 2x per jaar worden gedaan. In maart en augustus (zodat er geen nachtvorst mogelijk is).