Handtuingereedschap

Aardbeien kweken


In ongeveer 6 maanden kunnen aardbeien gekweekt worden van stekje tot oogsten. Verschillende soorten aardbeien leveren over een periode van ongeveer 5 maanden vruchten. Vanaf ongeveer eind mei kunnen aardbeienplanten in de tuin worden geplant. Eerder kan ook, maar bescherm de planten dan met folie of zet ze zolang in de serre of een broeikast(je). Enkele bekende aardbeiensoorten zijn: Favori, Darselect, Daroyal, Amandine, Christine, Sonata, Korona, Ostara, Elsanta, Florence.

Aardbeien verzorgen

de plantjes houden van ruimte. Zet de planten zeker niet dichter dan 40cm van elkaar af. Het is ook belangrijk om onkruid snel te verwijderen. Ook onkruid is verkeerde competitie voor de aardbeienplanten. Verwijder onkruid met de hand, zodat de wortels van de planten niet beschadigd raken. Er is ook speciaal plastic in de handel of bedek de bodem met stro. Het voordeel van stro is dat het water doorlatend is en de vruchten van de aardbeiplanten hierdoor sneller droog zijn na een regenbui.
De planten houden van regelmatig water. Sproei in droge periodes veelvuldig bij, dit bevordert de groei van de aardbeien.
In de oogstperiode kunnen iedere dag aardbeien worden geplukt. Controleer tijdens het plukken direct op insecten, onkruid en of de grond nog vochtig genoeg is. Zo blijven de planten in goede conditie en geven de mooiste en grootste aardbeien.

Tips

  • Zet de planten op een plek met zon, maar met weinig wind
  • Zet de planten in nieuwe potgrond
  • Halverwege het seizoen extra bijmesten
  • Geef in droge periodes veelvuldig water
  • Aarbeienplanten vermenigvuldigen zich makkelijk. Zet de nieuwe scheuten aan het einde van het seizoen in een pot in de vensterbank bewaren, zodat deze volgend voorjaar weer buiten geplant kunnen worden.
  • Een aardbeienplant gaat gemiddeld drie jaar mee. Verwijder na drie jaar de plant, vul de vrijgekomen plek met nieuwe compost en poot hier de nieuwe stekjes.
  • Blijven de planten buiten staan in de winter, bedek ze dan met een flinke laag stro, zodat de planten niet kapot vriezen.
Esschert Design - Verplantschopje RVS - Met ophanglus

Esschert Design - Verplantschopje RVS - Met ophanglus

Polet set junior tools 5 (3 stuks) - schop - hark - bezem

Polet set junior tools 5 (3 stuks) - schop - hark - bezem