Handtuingereedschap

Compost

Maak je eigen compost


Door beplanting, in welke vorm dan ook, vermindert de vruchtbaarheid van grond. Tenzij er positieve maatregelen worden getroffen om de verliezen op te vangen.
Compost en stalmest worden gebruikt om de vruchtbaarheid en kwaliteit van de grond op peil te houden. De vereiste stoffen die niet in compost en stalmest zitten kunnen worden aangevuld met kunstmest.

Stalmest & tuincompost
Om de vruchtbaarheid van de grond in stand te houden kan stalmest worden gestrooid. Helaas is stalmest tegenwoordig voor veel tuinliefhebbers niet voorhanden. Voor de meeste tuinliefhebbers is goede compost daarom de sleutel om de vruchtbaarheid van de grond in stand te houden. Voor compost kan iedere groene, gezonde en onbespoten vegetatie worden gebruikt.

Een composthoop kan het beste direct op de grond worden gelegd. Tegenwoordig zijn er ook mooie compostbakken, waarin het tuinafval verzameld kan worden. Huishoudelijk GFT-afval mag ook gewoon op de compost-hoop/bak. Het starten van een composthoop kan het beste in de zomer.
De beste plek voor een composthoop is een beschutte plaatst, dus niet pal in de zon. De composthoop dient luchtig en vochtig te zijn (niet kletsnat). Bedek de compost na iedere laag van ongeveer 25cm met een laagje tuingrond en wat kalk. De kalk gaat verzuring tegen. Om het proces te versnellen kan ook compostversneller worden gebruikt voor de tussen lagen.
Maak geen dikke lagen met hetzelfde materiaal (bijv. gemaaid gras), dit belemmerd de afbraak.

Ruwweg na 6 tot 12 maanden is de compost kruimelig genoeg om verwerkt te
worden.