Handtuingereedschap

Potplanten en hangplanten

voor in een kleine tuin en/of op het balkon


Potplanten en hangplanten vergen veel tijd. Houd daar rekening mee. Daarentegen fleuren hang- en potplanten de tuin en/of het balkon leuk op.
In de zomer hebben de planten dagelijks water nodig. Als het erg heet is, geef de planten dan het beste vroeg in de ochtend en/of laat in de avond water. In de winter is het qua water geven wat rustiger, twee keer in de week is dan voldoende. Denk er wel aan om de planten tijdig (voor de vorst) binnen te zetten, of in ieder geval op een beschutte plek.

Tips voor bewateren

Bent u veel van huis, dan is het mogelijk om een speciaal bewateringssysteem aan te leggen. Dit wil zeggen dat er in iedere pot een sensor hangt en dat iedere pot is verbonden met een klein buisje, dat weer met een kraan is verbonden. Middels de sensor krijgt iedere plant voldoende water, op het juiste moment.
Er zijn echter ook minder dure alternatieven. En met enkele tips is het al snel mogelijk om de tussenpozen van water geven wat te  verlengen. Zo zijn er speciale korrels die het water langzaam afgeven. Deze korrels kunnen gemengd worden met de potaarde.
Een andere mogelijkheid is om de aarde waarin de potplanten staan te bedekken met steentjes of boomschors. Hierdoor is de oppervlakte van de aarde bedekt en verdampt het water minder snel.
Soms wil het gietwater niet in de aarde trekken, omdat deze al te droog is. Meng de aarde dan met wat mest of leg er eerst wat ijsblokjes op, zodat de aarde al wat vochtig is. Daarna gaat het water geven een stuk makkelijker. Wordt het overdag heet, geef dan vroeg in de ochtend of 's avonds laat water.
Hebben de planten geen (langdurige) mest of nieuwe potgrond gehad, voeg dan eenmaal per week vloeibare mest aan het gietwater toe, uw plotplanten zullen dit waarderen.
Sommige planten houden niet van hardwater (=water met veel kalk). Geef mogelijk dan regenwater. Is dit niet voor handen, dan kan ook leidingwater gebruikt worden dat 24 uur heeft gestaan, evt. met een gebruikt theezakje erin.

Verzorgen van potplanten

U doet er goed aan om minstens eens per week verwelkte bloemen en dorre blaadjes te verwijderen. Knip ook dode, verdroogde takjes weg. Planten die te groot worden, dienen in een grotere pot overgezet te worden, voeg dan ook direct nieuwe potaarde toe. Gemiddeld dient een potplant iedere 2 a 3 jaar overgezet te worden in een grotere pot. Groeit de plant niet zoveel , dan is het goed om eens in deze periode de wortels bij te knippen en de pot te voorzien van nieuwe potaarde.
U zult verstelt staan, hoe de plant opbloeit.