Handtuingereedschap

Planten op je balkon

Niet veel ruimte, groei onderstaande planten


Er zijn veel verschillende planten die goed gedijen op een balkon, afhankelijk van de omstandigheden zoals de hoeveelheid zonlicht, wind en beschikbare ruimte. Hier zijn enkele populaire opties:

1. Kruiden:
De volgende kruiden hebben niet veel ruimte nodig en gedijen goed in potten of plantenbakken.
- Basilicum: Basilicum gedijt goed in warme omstandigheden en heeft minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en pluk regelmatig de bladeren voor een gezonde groei.
- Peterselie: Peterselie kan in de volle zon of gedeeltelijke schaduw worden gekweekt. Het is een koele weersplant, dus het kan in de lente en herfst goed gedijen op een balkon.
- Munt: Munt groeit snel en verspreidt zich gemakkelijk, dus het is het beste om het in een aparte pot te houden. Het gedijt goed in zonlicht, maar kan ook wat schaduw verdragen. Houd de grond vochtig.
- Rozemarijn: Rozemarijn houdt van veel zonlicht en droge omstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en laat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten drogen.
- Tijm: Tijm is een kruid dat zowel in de volle zon als in gedeeltelijke schaduw kan groeien. Het heeft goed doorlatende grond nodig en kan tussen de gietbeurten licht uitdrogen.

2. Sierbloemen:
Veel sierbloemen doen het goed op een balkon. Ze voegen kleur en schoonheid toe aan je balkon en zijn relatief gemakkelijk te verzorgen.
- Petunia's: Petunia's zijn kleurrijke bloemen die goed gedijen in de volle zon. Ze hebben regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt.
- Geraniums: Geraniums kunnen zowel in de volle zon als in gedeeltelijke schaduw worden gekweekt. Ze vereisen goed doorlatende grond en regelmatige bewatering.
- Begonia's: Begonia's gedijen goed in de schaduw of halfschaduw en hebben regelmatig water nodig. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en groeipatronen, zoals hangende begonia's.
- Viooltjes: Viooltjes zijn winterharde planten die zowel in de zon als in de schaduw kunnen groeien. Ze zijn er in diverse kleuren en bloeien gedurende het hele seizoen.

3. Klimplanten:
Klimplanten zijn geweldig voor balkons met beperkte vloerruimte, omdat ze omhoog kunnen groeien en verticaal ruimte benutten. Enkele populaire keuzes vind je hieronder:
- Kamperfoelie: Kamperfoelie heeft volle zon tot halfschaduw nodig. Het is een klimplant die ondersteuning nodig heeft, zoals een trellis of een balkonreling om aan te hechten.
- Clematis: Clematis heeft een goede hoeveelheid zonlicht nodig, maar de wortels moeten koel blijven. Planten in een pot met mulch rond de basis kan helpen om de wortels koel te houden.
- Jasmijn: Jasmijn is een geurige klimplant die goed groeit in de volle zon. Het heeft regelmatig water nodig en kan profiteren van een lichte bemesting tijdens het groeiseizoen.

4. Groenten:
Als je geïnteresseerd bent in het kweken van je eigen groenten, zijn er enkele die goed groeien op een balkon. De volgende opties hebben niet veel ruimte nodig:
    Tomaten: Kies voor compacte tomatenvariëteiten die geschikt zijn voor containerteelt. Ze hebben minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig en regelmatige watergift.
    Paprika's: Paprika's hebben vergelijkbare groeiomstandigheden als tomaten. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatige watergift.
    Sla: Sla gedijt goed in koele omstandigheden en kan in de lente en herfst worden geteeld op een balkon. Het kan gedeeltelijke schaduw verdragen en heeft regelmatige watergift nodig.
    Radijsjes: Radijsjes hebben niet veel ruimte nodig en groeien snel. Ze gedijen goed in de volle zon en hebben regelmatige watergift nodig.
    Tuinkers: Tuinkers is een snelgroeiende groente die goed gedijt in de volle zon of halfschaduw. Het kan worden gekweekt in kleine potten en heeft regelmatige bewatering nodig.

5. Vetplanten en cactussen:
    Als je een balkon hebt met veel zonlicht en weinig schaduw, overweeg dan vetplanten en cactussen. Deze planten zijn zeer veerkrachtig en vereisen minimale verzorging.
    Vetplanten en cactussen gedijen goed in zonnige omstandigheden en hebben weinig water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond goed gedraineerd is en laat de grond tussen de gietbeurten volledig drogen. Geschikte soorten zijn onder andere vetplanten zoals aloë vera, vetkruid en echeveria, evenals verschillende cactusvariëteiten.

Onthoud dat voor deze planten de specifieke groeiomstandigheden op jouw balkon van invloed kunnen zijn op het succes van de planten. Experimenteer en observeer hoe de planten reageren op jouw specifieke omstandigheden, en pas indien nodig de verzorging aan.