Handtuingereedschap

Fruitbomen

Eigen fruit kweken


Heb je weinig tijd of een kleine tuin? Voor een fruitboom of fruitstruik is er altijd wel plek. Dwergfruitboompjes passen zelfs in een pot. 1 Ding is wel belangrijk: fruit heeft veel zon nodig en een voedingsrijke bodem.

Appel- en perenbomen

Appel- en perenbomen groeien net als andere struiken het beste op een goed losgemaakte en met compost gemengde bodem. Gebruik hiervoor goed handtuingereedschap. Vanuit een pot kunnen deze het hele jaar geplant worden. Komen de bomen uit de volle grond, wacht dan tot de eerste nachtvorst, de sapstroom in de boom staat dan stil en de boom is dan minder vatbaar tijdens het verplanten.
Zeker in het eerste jaar hebben de bomen voldoende water nodig. Zeker een 10 liter per week. Met droogte is 20 liter zelfs beter. In het eerste jaar het fruit aan de boom meestal gering. Bij sommige soorten duurt het zelfs enkele jaren voordat er vruchten aan de boom zitten.
Na een jaar of vier is het tijd om extra bij te mesten. Graaf rondom de boom zand weg en breng daarna compost in. De boom is vanaf nu ook 'zelfvoorzienend' en heeft geen water meer nodig (behalve bij extreme droogte).

Fruit bomen snoeien

Een fruitboom kan het beste gesnoeid worden halverwege of aan het einde van de winter. Verwijder dan zieke, in de weg zittende takken. En takken die aan de stam groeien. De helft van de nieuwe takken kunnen ook worden weg gesnoeid, zodat de boom weer een 'symmetrische' vorm krijgt.

Ziektes

Peren- en appelbomen hebben weinig last van ziektes. Er hoeft dus geen gebruik gemaakt te worden van pesticiden. Bij een perenboom, wil nog wel eens 'perenroest' voorkomen als deze dicht bij een jeneverbes staat. Meer daarover leest u op de pagina over perenroest.

Oogsten

Halverwege september kan er meestal geoogst worden. Verwijder de vruchten met een enkele draaiing vanuit de pols van de boom of struik. Leg appels en peren in een kistje en bewaar ze op een droge koele plek. Let op: Het fruit niet tegen elkaar leggen! Het fruit kan op deze manier tot enkele maanden bewaard worden.