Handtuingereedschap

Tuinieren in oktober

Maak de tuin winterklaar


In oktober zijn de dagen al erg kort, maar met een beetje geluk nog wel warm. De herfts is begonnen.

Het ideale moment om uw gazon te onderhouden:
Omdat de grond nog warm is, kun je nog gerust gras zaaien. Probeer dit wel zo vroeg mogelijk in de maand te doen. Verticuteer het gras nogmaals en zaai kale plekken in. Let erop dat tijdens aanhoudende droogte nog gesproeid dient te worden.

Ook de vijver verdient nog aandacht. Dun planten uit die, zoals waterlelie, die nu het hele wateroppervlak bedekken. Waterkroos kan je met een schepnetje verwijderen. Span eventueel een net over de vijver om vallende bladeren uit de vijver te houden

Daarnaast is begin oktober het moment om het rijpe fruit van bomen en struiken te plukken.
Kortom: geniet van deze fantastische maand!

Tuin winter klaar maken

Natuurlijk is dit ook het ideale moment om de tuin winter klaar te maken. Maai nog een laaste keer het gras. Ruim het blad op. Kijk ook naar de planten in de tuin. Zijn er planten die niet winterhard zijn, plaats deze dan in een pot en zet ze in de schuur.
Planten die gevoelig zijn voor strenge vorst kunnen wellicht buiten blijven, maar hebben vaak wel bescherming nodig. Leg stro of jute neer. Ook kan bubbel folie gebruikt worden. Prik er dan wel gaatjes in, zodat de plant voldoende frisse lucht krijgt.

Vijver

Om verzuring van het vijverwater tegen te gaan, moeten losse ingewaaide bladeren en dode planten verwijderd worden om te voorkomen dat deze gaan rotten. Dit voorkomt de vorming van algen in het voorjaar.

Buitenkraan

Oktober is ook een goed moment om de buitenkraan af te sluiten. Vergeeet ook niet om de tuinslang op te ruimen en binnen op te slaan.

Tuinmeubelen

Ook de tuinmeubelen kunnen na een lange zomer onderhoud gebruiken. Verwijder all aanslag en maak de meubels netjes schoon. Heb je een grote schuur of garage dan staan de tuinmeubelen graag binnen in de winter. Blijven ze buiten staan, koop dan een beschermhoes.