In de zomermaanden is er veel te doen in de tuin. Onkruid groeit als kool en moet verwijderd worden, in droge periodes hebben (nieuwe) planten water nodig. Alles groeit, dus kan er ook gesnoeid worden.
Borders verzorgen
De planten die in het vroege voorjaar zijn geplant, hebben nu wat mest nodig (indien er geen langdurig werkende mest is gebruikt). Voeg alleen mest toe als de aarde vochtig is. Nooit bij droge aarde!
Verwelkte bloemen kunnen verwijderd worden. Het is nu tijd dat de zomer bloemen gaan bloeien. Bloemen met lange stelen kunnen bij elkaar gebonden worden, of ondersteunt worden met een stokje. Zeker als bloemen in bloei staan en nat worden van de regen, worden de koppen erg zwaar en is er een grote kans op het knikken van de steel.
Let ook goed op ongedierte. Mieren en luizen vermenigvuldigen zich in deze periode zeer snel. Haal een bestrijdingsmiddel als dit nodig is. Om luizen te bestrijden kunnen ook lieveheersbeestjes ingezet worden, zij eten bladluizen; milieuvriendelijk en leuk om naar te kijken!
Zeker nieuwe planten hebben veel water nodig als het warmer wordt in de zomer. Liever 1 gieter ineens (per week) geven, dan iedere dag een klein beetje.
Gras onderhouden
Moet het gazon mooi kort blijven, dan dient in de zomer 1 tot 2 keer per week gemaaid te worden. Bij droogte mag er minder gemaaid worden en is het beter om de maai hoogte wat hoger in te stellen.
Is het gras in het voorjaar gelegd/gezaaid dan is het belangrijk om goed te sproeien. Bij een oudere grasmat is dit wat minder van belang, ook als deze grasmat geel wordt dan trekt dit na enkele regenbuien weer bij en wordt het gazon weer mooi groen.
Komt er onkruid en/of mos tussen het gras, dan dit zo snel mogelijk verwijderen, of een product kopen dat het onkruid bestrijd.
Moestuin
Het is buiten nu warm genoeg om gevoelige groenten zoals sla en sperziebonen in de volle grond te kunnen zaaien.
Bij aardbeien is het raadzaam om wat stro op de grond te leggen. Hierdoor worden de aardbeien minder vies en gaan ze minder snel rotten na een regenbui. Eventueel de planten met een net bedekken, zodat vogels er niet vandoor gaan met de lekkerste aardbeien. De uitlopers die aan de planten komen, kunnen afgestoken worden en groeien verder als een nieuwe plant. Dit jaar zullen er niet veel of geen aardbeien aankomen, echter zijn deze planten erg waardevol voor volgens seizoen. Een aardbeienplant gaat ongeveer 3 tot 4 jaar mee. Waarbij het tweede en derde jaar de meeste aardbeien aan de plant zullen komen.
Broeikas
De deuren van de broeikas kunnen in de zomer periode helemaal open. De planten zullen genieten van de frisse lucht. Geef de planten in deze warme periode goed en veel water. Eventueel het dak van de broeikas afdekken in de meest zonnige dagen.
Bij komkommers en tomaten de zijscheuten (en oksels) verwijderen.
Controleer ook in de kas op onkruid en ongedierte. Houd deze onder controle, de kas ziet er netter uit en natuurlijk is het beter voor de planten.