Handtuingereedschap

Maak je tuin klaar voor het voorjaar


Eind februari / Begin Maart is traditioneel gezien het begin van het nieuwe (moes)tuin seizoen. Omdat februari/maart vroeg in het voorjaar is, kan het nog vriezen. Desondanks kan de tuin alwel lenteklaar gemaakt worden. Ook voor de moestuin zijn er klusjes die gedaan kunnen worden en kan er bijvoorbeeld al gezaaid worden 'in de vensterbank'.

 

Snoeien in het voorjaar

Alle dode takken en uitgebloeide bloemen aan planten en struiken kunnen worden verwijderd. Zodra het iets warmer wordt in het voorjaar, dan begint ook het onkruid te groeien. Voorkom verspreiding van onkruid door deze in een vroeg stadium te verwijderen.

Gazon

Vanaf ongeveer 5 graden Celcius begint gras al te groeien. In het voorjaar is het dus tijd voor de eerste maaibeurt van het jaar. Maai niet als het gras nog (te) nat is. Na de winter is het ook tijd om het gras te verticuteren. Hiermee wordt mos en dood gras verwijderd, waardoor voedingsstoffen beter in de bodem terecht komen. Na het verticuteren is het goed om het gras te bemesten. Dit kan met stalmest of met kunstmest (droge korrels). Bemest bij voorkeur net voor een regenbui, zodat de meststoffen snel in de bodem worden opgenomen. In het voorjaar kan er ook bijgezaaid worden. Zaai bij voorkeur niet in de zomer bij vanwege de warmte.
 

Bewateren

Omdat het in deze periode ook droger wordt, is het goed om planten in een pot in de gaten te houden. Bij een langere periode zonder, neerslag hebben planten in potten extra bewatering nodig. Geef water bij voorkeur in de avond, zodat bladeren geen last hebben van verbranding door de zon.

Straatwerk klaar maken

Ín het voorjaar is het ook tijd, om het straatwerk weer schoon te maken. Dit kan met een hogedrukspuit. Een andere methode is het gebruik van groene aanslagreiniger. Leng de groene aanslagreiniger aan met de een hoeveelheid water (zie de verpakking voor de verhouding groene aanslagreiniger / water) en giet deze over het straat werk. Verdeel de vloeistof met een bezem gelijkmatig over het straatwerk. Na een dag kan met water het straatwerk schoon geschrobd worden.

Moestuin

De voorbereidingen in de moestuin kunnen ook beginnen. In het voorjaar kunnen er al veel verschillende groentes worden gezaaid: spinazie, wortels, prei, spruitjes, radijs, winteruien, doperwten, peultjes. Bescherm de zaaibedden wel tegen vogels. Deze zijn dol op net ontkiemende groentes.
Ook kan er gezaaid worden in potjes die in de vensterbank gezet worden. De volgende groentes komen in aanmerking: andijvie, pepers, paprika, komkommer, broccoli, koolsoorten, peterselie. Zaai bij voorkeur in kleine turfpotjes, zodat de stekjes straks met 'pot' en al in de volle grond gezet kunnen worden.