Handtuingereedschap

Perenboom snoeien, hoe en wanneer?

Perenboom snoeien, hoe en wanneer?


Een perenboom is ideaal voor in de tuin of achtertuin. Dit vanwege de beheersbare afmeting en natuurlijk de mooie lentebloesems in het voorjaar. Wordt een perenboom juist gesnoeid dan kan deze klein en compact blijven en blijft het uiterlijk van de boom mooi. Ook de gezondheid van deze fruitboom en opbrengst namen dan aanzienlijk toe. Maar hoe en wanneer snoei je nu zo'n boom?

Snoeien van een perenboom

De beste periode om een perenboom te snoeien is aan het einde van de winter, net voordat de knoppen beginnen te groeien. Snoei niet te vroeg, dit kan de groei in het begin van het voorjaar te hard stimuleren. Ook kan er (vorst)schade ontstaan aan de snoeiplekken. In de lente en (begin van de) zomer mag de fruitboom alleen licht worden uitgedund. Vanaf het midden van de zomer absoluut niet meer snoeien.
Als een boom teveel takken heeft, verwijder er dan enkele, zodat de overgebleven takken voldoende ruimte hebben om de vruchten te laten groeien en extra zonlicht ontvangen. Takken die teveel naar boven groeien, leveren weinig vruchten. Door een touwtje aan de tak te binden en deze naar beneden te trekken kan de tak naar een meer horizontale positie gebracht worden. Doe dit voorzichtig, beetje bij beetje, zodat de tak niet breekt. Na verloop van tijd zal de tak uit zichzelf blijven staan. Takken die niet ver genoeg afbuigen dienen verwijderd te worden.
Ook te grote takken dienen verwijderd te worden, dit zijn takken die dikker zijn dan drie kwart van de stam van de perenboom.
Mocht de boom teveel vruchten bevatten, dun deze dan uit. Laat minimaal 12 centimeter tussen de peren over. Het verwijderen van teveel vruchten, zorgt ervoor dat de overgebleven vruchten groter en gezonder worden.

Snoeien tijdens de eerste 3 jaren

Zodra de perenboom ongeveer 10 centimeter hoog is, dient de hoofdstam en tak gekozen te worden. Dit is een stam/tak die direct vanuit de grond groeit. Meestal de dikste.
De andere takken, op de hoofdtak na, kunnen worden weggesnoeid. Snoei deze direct van de stam af. Als er een klein stukje tak blijft zitten dan zal deze opnieuw uitgroeien.
In het tweede jaar kan de hoofdstam met een derde van de lengte worden terug gesnoeid. Dit om een meer krachtige groei te stimuleren. Doe dit dicht bij een zijtak. Tijdens het tweede jaar dienen ook te grote zijtakken te worden verwijderd. Te grote zijtakken kunnen gaan concurreren met de hoofdstam en moeten daarom verwijderd worden. Verwijder eventueel beschadigde takken en ook verticale takken.
In het derde jaar kunnen dezelfde stappen worden gebruikt om de perenboom te snoeien als in het tweede jaar. Na drie jaar kan de boom gesnoeid worden voor het produceren van vruchten.

Oude perenbomen

Snoei wonden kunnen in oudere bomen zorgen voor infecties. Zorg er daarom altijd voor dat er zo min mogelijk snoei wonden ontstaan.

Bemesten

De beste periode van bemesten is twee weken voordat de boom bloesems krijgt. Dit kan vanaf het tweede jaar van de perenboom en alle jaren daarna.