Handtuingereedschap

Rabarber

Groei je eigen overheerlijke rabarber

-


Rabarber is een winterharde plant die wordt gekweekt om de rode bladstelen. Hierom valt rabarber onder groente en niet onder fruit. De bladeren bevatten een giftig zuur en zijn daarom niet eetbaar.

Rabarber vermeerderen

Rabarber groeit het best op een zonnige plek. Op zich is een rabarber plant een gemakkelijke plant. Alleen op te natte gronden wil de plant niet groeien.
Rabarber opkweken vanuit zaad is een langdurige zaak. Daarom worden planten vaak vermeerderd. Hak hiervoor de wortels van een plant, minimal drie jaar oud, in stukken. Zorg ervoor dat ieder stuk minimaal 1 knop heeft.

Rabarber oogsten

Rabarber oogsten, ook wel rabarber trekken genoemd, kan van april tot juni. De eerste twee jaar van een plant kan het beste nog niet van een plant geplukt worden, hooguit een paar stengels. Daarna kan er normaal geoogst worden. Laat altijd per knop 1 stengel+blad aan de plant groeien. Dit om verzwakking tegen te gaan. Pak een steel bij de basis en trek deze met een draai van de plant af, om een rabarber plant te trekken.

Bemesten

In oktober kan het oude/bruine blad verwijderd worden en dient het bed schoongemaakt te worden. Bemest eventueel bij met stikstofarme mest.