Handtuingereedschap

Paprika / Pepers


Paprika en Spaanse pepers zijn familie van de aardappels en tomaten.
De planten vragen dezelfde omstandigheden als tomaten, echter zijn er hogere temperaturen en luchtvochtigheid nodig. Paprika / Pepers groeien het beste in kassen, maar kunnen op zachte, beschutte plaatsen ook buiten worden gekweekt.

Er zijn hoge temperaturen nodig om de planten goed te laten groeien. Na het zaaien (maart t/m mei) is een temperatuur van +/- 21 graden Celcius nodig om de zaden te laten ontkiemen. 10 tot 12 weken na het zaaien zijn de plantjes groot genoeg om te worden uitgeplant. De planten kunnen dan af met een temperatuur van 18 graden Celcius.

Vanaf juli kunnen de planten in de kas geoogst worden. Planten die buiten groeien zullen niet voor september klaar zijn. Oogst de vruchten naar behoefte. Naarmate de vruchten langer hangen krijgen de paprika's meer kleur. Pepers gaan scherper smaken.

Snijd 1 van de pepers open en haal de zaden eruit voor volgend seizoen. Stop de verkregen zaden in een bakje met water en dompel de zaden enkele keren goed onder. De zaden die zinken zijn van goede kwaliteit en kunnen volgend seizoen gebruikt worden om opnieuw te zaaien.