Handtuingereedschap

Tips: hoe en wanneer beginnen met een moestuin

Met welke groente zou jij beginnen?


Hier vind je handige tips om een moestuin te starten. Of je nu een beginner bent of een een ervaren tuinier, dit advies zal je helpen om een plan te maken om de lekkerste groenten te verbouwen die je ooit hebt geproefd.Waarom een moestuin?? Als je nog nooit vers geplukte groente hebt geproefd (en er zijn veel mensen die dat nog nooit hebben), dan zul je verbaasd zijn over de lekkere, zoete, sappige smaak van groenten, zeker als je deze zelf hebt verbouwd.
Er is absoluut niks lekkerder dan zelf verbouwde groentenHieronder vind je de basis om een moestuin te starten: hoe bepaal je de juiste plek, hoe groot met de moestuin worden en hoe selecteer je nu de juiste groenten voor in je moestuin?

 

Start met een kleine moestuin

Als je een beginnende 'moestuinier' bent, dan is het handig om met een wat kleiner oppervlak te beginnen. Bedenk: je kan beter trots zijn op een klein tuintje dan gefrustreerd door een grote.
Een veel voorkomende beginner fout is om te snel te veel groenten te planten. Meer dan iedereen kan eten. Tenzij je groeten of fruit wil in wekken, is het goed om vooraf goed te plannen: begin klein!

Waar leg ik mijn moestuin aan?

  • Kies een zonnige locatie. Groeten hebben minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Hoe meer zonlicht de groenten krijgen, hoe meer en groter de oogst zal zijn.
  • Plant de groeten in een goede ondergrond. De wortels van planten kunnen goed groeien in een losse ondergrond. Zorg dus dat de grond goed is omgespit en dan er voldoende potgrond/mest doorheen wordt gewerkt.
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten. Kijk op de verpakking hoeveel ruimte een bepaalde soort nodig heeft. Bijvoorbeeld: een tomaat heeft veel ruimte nodig en wordt ook vrij hoog. Hierdoor ontneemt de plant veel zonlicht van planten die er vlak naast staan.
  • Gebruik zaden van goede kwaliteit. Zaden zijn goedkoper dan al opgekweekte planten. Gebruik geen oude zaden. Zaden die niet of helemaal niet kiemen, zijn zonde van het geld en de tijd.

Moestuin afmeting

Hoe groot moet de moestuin nu uiteindelijk worden. Dit ligt aan veel factoren. Onder andere aan hoeveel tijd je kan besteden aan onderhoud. Zoals eerder gezegd, begin niet te groot. Het is beter klein te beginnen en het jaar erop met een groter oppervlak verder te gaan dan andersom. Een goed oppervlakte voor een beginnen er 10-20 vierkante meter. Hiermee kan je een groot deel van de groente consumptie van een vierpersoons gezin afdekken. En wellicht als alles voorspoedig verloopt blijft er nog wat over om in te maken of om weg te geven.
Maak een aantal rijen in de moestuin. Idealiter lopen deze van noord naar zuid, om optimaal gebruik te maken van het zonlicht.

Welke groenten?

Makkelijke groeten om mee te starten zijn:
Aardbeien
Aardappelen
Tomaten
Sla
Paprika
Rabarber

Meer uitdaging nodig? Kies dan bijvoorbeeld voor bloemkool, broccoli of ui.