Handtuingereedschap

Perenroest bij een perenboom

perenroest <> jeneverbes

Jeneverbes veroorzaakt perenroest bij een perenboom


Tegenwoordig zie je de jeneverbes steeds meer verschijnen. De jeneverbes is de grootste oorzaak van perenroest. De jeneverbes draagt de schimmel die de perenroest veroorzaakt bij zich. Op deze manier zal de jevenerbes de perenboom aantasten. De perenroest vertraagd de groei van de perenboom. De perenboom zal hierdoor ook minder vruchten produceren

Perenroest is makkelijk te herkennen. De perenroest begint met oranje vlekken op het blad. De vlek groeit uit met een zwarte vlek in het midden en uiteindelijk een bult onderaan het blad. Deze bult krijgt uiteindelijk een soort witte wortels vanwaar de perenroest zich zal verspreiden. De witte wortels dwarrelen naar beneden en zullen ook daar de bladeren van de perenboom aantasten.

Perenroest bestrijden

De perenroest is het makkelijkst te bestrijden door de jeneverbes in de omgeving van de perenboom te verwijderen. Helaas zal dit niet altijd mogelijk zijn.
Als dit niet mogelijk is kunnen de bladeren zodra deze aangetast zijn met perenroest (gele vlekken vertonen) het beste meteen verwijderd worden. Dit is helaas wel een continue process, want zolang er een jeneverbes in de buurt groeit zal de schimmel door de wind opnieuw de perenboom aantasten.
In de winter, wanneer de perenboom geen blad heeft, is deze vrij van perenroest. De roest kan dus niet op de perenboom overwinteren, echter ze kan dit wel op de jeneverbes. In het voorjaar kan nieuw blad dat nog niet is aangetast preventief bespoten worden met spuitzwavel. Voor aangetaste bladeren is dit geen oplossing, deze zullen alsnog verwijderd moeten worden. Doe dit, indien mogelijk, voor april, op dat moment zijn er nog geen peren aanwezig in de boom en kunnen deze nog niet aangetast worden. Verwijderde bladeren en/of takken dienen altijd afgevoerd te worden en niet bij de boom in de buurt te blijven liggen. Het is uiterst belangrijk om de roest in een vroeg stadium te ontdekken, zodat de besmetting maar minimaal blijft en zich niet kan voortplanten op de boom zelf.